• Juli de hooimaand lekker heel de dag hoy roepen en verder niks, of toch niet?

   Siertuin.

   Tweejarige plantjes zaaien: viooltjes, muurbloemen, vergeet-mij-nietjes, madeliefjes en primula's worden nu gezaaid. Zaai vooral ruim genoeg, te kort op elkaar zaaien geeft alleen maar narigheid bij het verspenen of oppotten. Wanneer de plantjes een paar cm groot zijn, worden ze verspeend op 10 X 5 cm of opgepot in potten van 8 cm. Gazon: wekelijks voldoende beregenen is even belangrijk als de wekelijkse maaibeurt.

   Chrysanten:

   van de grootbloemige potchrysanten moeten de zijscheuten of dieven regelmatig weggenomen worden. Dit karwei moet echt regelmatig en met zorg uitgevoerd worden. Bind de planten ook regelmatig op. Wollige bloedluis: op de vuurdoorn (Pyracantha) is deze hardnekkige parasiet door de tuinliefhebber soms moeilijk te bestrijden. Borstel met een verfkwast de aangetaste twijgen goed in met petroleum. Eeen ongevaarlijk en afdoend middel. Inmiddels is gebleken dat Pyracantha een waardplant is van 'perevuur', een bij de perentelers gevreesde ziekte. Het zou dus beter zijn de Pyracantha uit onze tuinen te bannen. Er zijn voldoende alternatieven.

   Fruittuin.

   Te zwaar beladen fruitbomen dienen zo gauw mogelijk gestut en aangebonden te worden. Perzik 'Amsden': plukken vanaf 15 juli. Pluk de aan de bomen volledig gerijpte vruchten er regelmatig tussenuit. Hierdoor wordt de plukperiode verlend. Pruimen: 'Belle de Louvain wordt nu geplukt.

   Kruidentuin.

   Tenzij men precies de bloemen nodig heeft, worden de keuken- en geneeskrachtige kruiden het best in volle groei geoogst, net voor de bloei. Snij ze in de voormiddag, na het opdrogen van de ochtenddauw. Droog alleen de bladeren, knip er zelfs de bladstelen af. Bladeren en ook bloemen worden in de schaduw gedroogd, in een luchtig vertrek. Gedroogde kruiden kan men het best opbergen in glazen potten, die afgesloten worden met een fijn geweven linnen doekje. Pluk of snij nooit beschadigde of bespoten kruiden. Bladeren en bladrozetten hebben de meeste kracht kort na het ontluiken. Ook de bloempjes moeten zo snel mogelijk na het ontluiken geoogst worden. Het invriezen van keukenkruiden kan enkel dienen om gerechten op smaak te brengen en te decoreren. Eventuele geneeskrachtige eigenschappen gaan door het invriezen grotendeels verloren.

  Nu ben je er toch wel elke dag en/of nacht? Als thuis alles goed is achtergelaten kan je nu volop van de tuin gaan genieten en gaan bedenken wat te doen.

   De JC helpen met kinderactiviteiten.

   Zou er nog een plekje vrij zijn maandagavond om te biljarten.

   Of zullen we gezellig naar een feestavond gaan.