• Januari de louwmaand er is nog niet veel te doen op de tuin of toch wel?

   Druif.

   Wijnstokken of druivelaars worden zo snel mogelijk na 1 januari gesnoeid bij vorstvrij weer. Indien het niet vriest zal tussen half januari en einde januari de sapstroom hernemen. Als u dan snoeit, zullen de snoeiwonden 'bloeden', wat de planten verzwakt. Zorg voor een rijke organische voorraadbemesting en een pH (zuurtegraad van de grond)tussen 6 en 7,5. Daartoe moet u om de drie jaar stalmest of voldoende kompost toedienen en afwisselend om de drie jaar kalk uitstrooien. Bereikt uw grond geen pH van 6- 7,5, geef dan ieder jaar kalk, uitgezonderd op die percelen die dat jaar stalmest of kompost krijgen. Dus nooit stalmest, kompost of een andere organische meststof, en kalk tesamen toedienen.

   Fruitbomen.

   Appel- en perebomen kunnen gesnoeid worden tot een nachttemperatuur van -5° C. Indien er teveel vruchtbotten aanwezig zijn kunt u die best tijdens de snoei reeds uitdunnen; bewaar enkel de kloeke botten op jeugdig hout. Uitdunnen van de bot voorkomt uitputting van de boom en resulteert in een kwalitatief betere opbrengst.Ent- en stekhout: het hout is nu volledig in rust; verzamel nu sterke éénjarige twijgen om winterstekken en enten van te snijden. Graaf ze voor twee derden in zand in, langs de noordzijde van een muur of heg.

   Groententuin.

   Spitskool vroege variëteiten van witte en rode kool, nu zaaien onder koud glas of op broeibed. Knoflook op doorlatende lichte grond. Beter is het echter, in ons klimaat, om knoflook begin oktober te planten. Voor diegenen die dit niet gedaan hebben is er nu een tweede kans.

   Bloemen.

   Bij zacht weer bloeien nu: winterjasmijn, de eerste kerstrozen, Viburnum fragrans en even later ook nog de winterakonieten.Plant deze stille doch uitbundige getuigen van het eeuwige plantenleven dicht bij het huisje of het terras. Zo heeft u er meer plezier van.

  Kom regelmatig buiten het seizoen naar de tuin al is het maar voor een praatje of een kleine kusjes. Zo heeft u er volgend seizoen meer plezier van. De volgende punten kan je gelijk even meenemen.

   Is er geen stormschade ook niet bij de buren.

   Is er geen lekkage door sneeuw.

   Een kleine reparatie waar in het seizoen geen tijd voor was.

   Was ik nu vergeten mijn water af te tappen? Doe het dan, nu het nog kan.